3 april 2013

Har du tid för tid?

En av historiens mest prövade frågor är den enkla: "Vad är tid?"
En fråga som är ursinnigt svår att besvara, mest för att du först måste förstå frågan och sammanhanget innan du kan ens ana om det finns ett svar. Jag ger dig ändå några alternativ till vad tid är. För i slutänden måste du själv bestämma vad du anser tid vara.

Tid. På fornsvenska tiþ. Roten ti- troligtvis indoeuropeisk motsvarighet di-. Men exakt härledning mycket omdiskuterad, lika omdiskuterad som den semantiska, filisofiska, kulturella eller religiösa innebörden av just tid. Troligtvis inte samma ord från början som indoeuropeiska temp och latinets tempus (som har ursprungsbetydelse utsträcka).

Först den enkla frågan varför vi måste veta något om vad tid är. 
Det är för att vi ska kunna beskriva oss själva i förhållande till de som varit före oss, de andra i vårt "nu" och alla de andra som kommer sedan. Vi behöver helt enkelt tidsbegreppet för att passa in.
Och med det över till några möjliga aspekter:

1. En enhet för att vetenskapligt fastställa förhållande till andra vetenskapliga enheter. Enligt till exempel Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP):
Tid: En sekund (s) är varaktigheten av 9 192 631 770 perioder av den strålning, som motsvarar övergången mellan de två hyperfinnivåerna i grundtillståndet hos atomen cesium 133.

2. Eller lite mer allmänt om tideräkning? För ett år är inte alltid ett år... Eller hur ser indier på detta med tid och tideräkning...

3. Tid i ett mer invecklat vetenskapligt sammanhang, med en underbar brittisk professor. För tiden inom fysiken handlar bland annat om var du finns, hur fort du rör dig samt om vilken massa och energi du har. Ett videoklipp som du kan se här.

4. Lite om den kulturella skillnaden. Och om att det fortfarande finns människor som aldrig ställer frågan: Vad är tid? För de har inga tidsbegrepp i sitt språk... 

5. Inom den teoretiska filosofin är frågan kring tid extremt komplicerad, mest eftersom det finns många variationer att ta ställning till - både objektiva och subjektiva. Här kan du läsa en artikel om "tidens gång" som säger en del om själva tänkandet.

6. För religiösa är tiden viktig, för den ger dig ett mått där du ska åstadkomma något inom. Där är målet ofta uppfyllelse eller uppstigning till en bättre värld. Så det gäller att hålla reda på den tid du har, som i till exempel bibeln...
Eller för att hålla "rätt tid" för bön, som till exempel inom islam. Eller för att veta när Ramadan är.  

7. Eller bara en enkel jämförelse av klocktid. Vad är egentligen klockan i ett annat land, i en annan världsdel?

Och det finns än fler angreppsvinklar...

Så - precis som när det gäller ditt språk - så handlar synen på tid på vilken fråga du ställer, på vilket perspektiv du har till tid. 
Och jag undrar (när du läst allt detta): Har du använt din tid väl?

#blogg100- 071

2 kommentarer:

  1. Ska fördjupa mig i detta eftersom jag ju börjar jobba på SP om ett par veckor :) Lärde mig nya saker via din länk. Tack för det :)

    SvaraRadera