10 december 2014

Heter de verkligen så?

Jag har ett namn som inte så enkelt gör sig i telefon eller andra endast orala kommunikationssammanhang. Bara för någon dags sedan blev det fel igen på epost-adressen. Dubbelefternamn, med ett ä i ena och ett ovanligt i andra delen gör det inte enklare. 
Men det är inte så farligt, världen går inte under för det. Men kanske är det värre för kändisar och politiker, kan jag då undra.

När jag arbetade som journalist var det oerhört viktigt att säkerställa korrekt stavning och uttal av intervjupersonen - det första jag brukade göra vid en intervju. Förklaringen är enkel. I princip alla tänker nämligen så här: "Om en journalist inte ens kan få stavningen på namnet korrekt, vad mer är fel i reportaget/artikeln/intervjun då?"

Läste precis en annan blogg om politikers namn och felstavningar. För oss språk- och lingvistiknördar är det intressant. Är du en sådan också?
Det handlade om Annie Lööf, Jimmie Åkesson och Stefan Löfven. Bra är väl ändå att drygt 90 procent skrev namnen korrekt, men alla de andra bör tänkta till lite.

Fakta ur inlägget:
- Att centerns Annie inte stavar sitt efternamn LÖFF visste alla, men att någon testat på LÖVF? (6 träffar)

- Att statsministern skulle heta LÖWFÉN? (917 träffar)

- Att SD-ledaren Åkesson stavar sitt förnamn Jimmie visste visserligen de flesta, men att någon försökte med JIMY? (52 träffar)
Klicka här så ser du Lingvistikbloggens inlägg själv.
#blogg24 - 10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar