26 maj 2015

En vän är en vän är en vän.

Vissa ord är egentligen mycket speciella. De är enkla att stava och betydelsen (ordlistevarianten) är enkel. Men ändå är det ett av våra svåraste ord att helt veta vad det betyder.

Vän. Är enligt etymologer ett gammalt fornnordiskt ord, nära besläktat med latinets venus (behag) och sanskrits vánas (lust). Ordet vänsäll används sällan numera, men kanske borde göra det. Betyder ungefär lyckligt berikad med många vänner eller med stor vänkretsOrdet vän har idag princip bara två betydelser. 1. fager  (ålderdomligt) eller vacker. Långt ä.
2. person med vilken en är förbunden i förtrolig tillgivenhet. Det senare är den vanligaste användningen. Kort ä.


Men. Med det är ändå inte lätt att förstå ordet rakt av. Jag tror att du hört talas om myten om att "bland inuiter finns mer än 30 ord för snö". Även om den myten till stor del är felaktig, visar den på problemet med ett ord med stort användningsområde. För det finns i våra personliga värdering och olika användningsområden av vän, skäl att tro att det är stor skillnad på en persons betydelse av vän, jämfört med en nästan vem som helst annan. Semantiskt har vän enkelt uttryck många olika värdegrader, mycket beroende på användaren.

För att förtydliga denna otydlighet räcker det med att använda det på lite olika vis; Facebook-vän, bästa vän, nära vän, vän på håll, förtrolig vän (märklig användning, med tanke på grundbetydelsen förresten...), brevvän, vänkrets, nära vänkrets och så vidare. Sedan finns en massa synonymer; kompis, kamrat, bekant, polare, bästis, själsfrände, förtrogen med mera. För att inte tala om alla moderna nysvenska ord med mer eller mindre samma betydelse.
Och alla dessa varianter av vän och dess synonymer betyder ju inte samma sak. För alla dina vänner på Facebook är ju inte alltid nära vänner, eller hur?

Hur gör vi då för att veta i till exempel i ett vanligt samtal, att vi menar exakt samma sak, när ordet vän används? Svaret är enkelt: det gör vi inte. Och som jag skrivit i ett inlägg för länge sedan, kanske borde vi använda det gamla ordet vänsäll mera?
#blogg100 - 87

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar