5 april 2016

En tragikomisk historia.

Först. Jag vill inte förringa den aktuella kvinnans känsla av att vara mycket hotad. Det är inte den som hela denna historia handlar om. 
Istället vill jag berätta varför snabbheten, bristen på tid att kontrollera sanningen och framför allt bristen på journalistiska resurser påverkar allt det vi för höra om.

Faktaresistens - ett nyord omskrivet i december 2015. Gällande hur många ser på fakta, aktuella händelser och att sprida skvaller genom sociala medier.

Ett skäl till att folk inte alltid litar på medier är att det ibland går för fort. Att journalister antingen inte har tid att kolla historien eller att de som läser inte har förmåga att stanna upp och kritiskt ifråga sätta det berättade.

Fel ute
Tyvärr drabbar felaktigheterna i berättelser även etablerade medier - igår GT, Expressen och en rad andra nyhetsförmedlare. Igår berättades på förmiddagen om att det fanns män med järnrör som en kvinna kändes sig ytterst hotad av. Polisanmälan gjordes, historien spreds.
Skärmdump Omni.se
Det var bara det att kvinnan kraftigt missuppfattat de två männens "järnrör" och med det hela situationen. För männen var forskare, på uppdrag att med sina järnrörs-liknande redskap mäta surhet i sjöar.
Ja. döm själv:






En historia som spreds av Polisen via sin hemsida:
Skärmdump polisens hemsida













Men verkligheten (som så ofta annars) var lite annorlunda:
Skärmdump GP










Mer om hela historien hos GP (klicka)

Och hos Expressen (klicka)

Och till sist hos Polisen.se

Slutsats? Jo, kanske skulle vi inte ha så bråttom. Vare sig med att få ut historien (kolla sanningsgraden först?) eller med att få reda på allt som händer. Perspektiv på händelserna ger oss alltid mer kött på benen och gör så att vi undviker att sprida osanningar.
#blogg100 - 36


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar