17 december 2016

Kunskapsbrist eller ignorans?

Felaktig användning är en typ av ignorans som jag skrivit om tidigare. Dels handlar det om så kallade nattuttryck, dels direkta feltolkningar av ords semantiska värde. Eventuellt leder detta till glidningar i betydelse och språkbruket förändras. Förändringen i sig är det inget att säga om, men vissa ords direkta felaktiga användning är mest fånig.

Tänkte ge dig tre exempel på ord som ofta används på fel sätt och i fel sammanhang.


Exklusiv. Idag använder en del ordet för att markera någots lyxstatus. Detta är en felaktig glidning från ursprunglig och semantisk betydelse. Ex- betyder utanför och exklusivt är något som inte är vanligt och står utanför det som är tillgängligt för de flesta. Mer exakt betyder ordet utestängt eller uteslutet. Många har tydligen tolkat detta som något som är förmer och bättre än annat. Men så är det alltså inte.

Ordet kommer från medeltida latin och användes först i västerländska språk i samband med beskrivningar av rättigheter, monopol och liknande för att beskriva någons exklusiva (eller ensamma) rätt att göra något.

Unik. Ett det värsta uttrycken jag vet är att något är ganska unikt. Ingenting kan vara ganska, lite eller mycket unikt. Ordet betyder enastående eller ensamt av sitt slag och kan inte kompareras (böjas som adjektiv). Det är ungefär som att en inte kan påstå att något är ganska fullt. För antingen är något fullt eller så är det inte det. Inga mellanting.

Ordet kommer från latinets unicus, som betyder ensam, enda av sitt slag. På engelskan finns exempel på accepterat språkbruk där ordet betyder speciell eller ovanlig, men på svenska använder vi inte ordet så.

Absolut. Ett ord som används mycket slarvigt, till och med för att säga ja ibland. Fast betydelsen är en annan. Med början på 1400-talet, kommer ordet från medeltida latin. Det betyder obegränsat, gränslöst, komplett eller perfekt på egen hand. Ordet används fortfarande i denna mening, till exempel om någon som utövar absolut makt (makt utan begränsning). Det finns också en användning inom fysiken där något som är absolut är oföränderligt och/eller exakt.
Läs mer om andras förundran över ordet absolut (klicka)

Och slutligen, tror du inte att jag nyligen hörde att någon var "absolut, och exklusivt unik". Som svar på frågan om tjejen var snygg...


Läs mer om nattuttryck och andra fel-ord:
Älgskog eller älskog?
Förvanskade uttryck
Stångkorv eller stånkkorv?
Kan den lönnfete vara stor som ett hus?

#blogg24 - dag 17

2 kommentarer:

  1. Ganska är väl också ett sånt där ord som folk lägger in olika innebörder i. Det var faktiskt ganska (riktigt) bra. Det var bara ganska (inte så) bra. Tror att det senare är mest korrekt, eller..?

    SvaraRadera
  2. Ibland stoppar vi in ord i våra meningar för att sudda lite i kanterna, för att vara mindre exakta (och definitiva) i vad vi uttrycker. "Ganska" är ett av de vanligare orden för att göra just detta. Andra använder orden "relativt", "så att säga", typ och" liksom". En hel del gånger gör vi detta för vi menar just att inte vara så definitiva, men oftast är det en onödig otydlighet som ligger bakom.
    Och ja, jag slarvar själv en hel del med ganska och använder det i onödan i det dagliga livet.

    SvaraRadera