28 mars 2017

Skriva är inte bara lust.

Ställde en fråga härom dagen i ett forum för alla oss som deltar i #blogg100. Om hur det kändes så här en fjärdedel in i bloggutmaningen. Och svaren var blandade. Bloggande är kanske inte det mest heta i sociala medie-världen, men har ändå sin definitiva plats. Tänkte dela med mig av en del av svaren, så att just DU som ibland tycker att skriv-utmaningar är tuffa, ska få veta att du inte är ensam. 

Ja. Jag har avidentifierat svaren. Vill du veta med, gå med i denna blogg100-grupp på Facebook. Alla svar nedan är av olika personer.

- Så glad att jag hoppade på igen - gett mig tillbaka glädjen och förundran över skrivandet. Älskar det! Funkar bra att blogga på endera svenska eller engelska bloggen tycker jag. Och har massvis med uppslag (citat) att blogga om! Själv då?

- Det går dåligt för mig! Men det känns ok ändå. 😊
- Går än så länge bra. Men klurar på hur det kommer kännas med inspirationen i slutet av maj... 😳

- Fick migrän och missade i dag för första gången. Bu.

- Lite ojämn nivå blir det. Varierande motivation efter dagsform. Jag tänker att det är en viktig del av poängen, att det ska bli nåt varje dag oavsett dagsform. Ofta blir det okej, ibland jättebra och sällan helt oläsligt. Jag tycker redan att jag fått upp skrivhastigheten, det går fortare att översätta tankar till text nu än i början.

- Ganska bra faktiskt. Jag börjar få en rutin, vilket var mitt mål, men ibland blir kvalitén lite lidande.

- jo då det puttrar på har några teman som jag ska ta upp. men har inte kommit så långt än

- En av min ambitioner med #blogg100 är att läsa fem inlägg om dagen, sätta ett like och ge en o annan kommentar. Tänker det vore kul om fler gjorde så.

- Det går bättre än väntat! Har inga som helst ambitioner utom just att få något publicerat varje dag, så hittills är det helt prestationslöst, bara så roligt att ha kommit igång igen

- Det går bra, jag brukar publicera varje dag på olika nätverk. Här i blogg100 lägger jag bara in mina blogginlägg och/eller vissa inlägg från den Facebookfeed som tillhör gillasidan.
Jag ville få mer interaktion på bloggen, men det kom ingen så jag skapade Hjälpgruppen. Nu funkar det bra och känns roligt! :-)


- Än så länge är det inga problem. Minst 300 ord per dag, och det har gått bra. Det är när 3/4 är gjorda som inspiration och ämnen börjar tryta. Så jag har börja skissa på inlägg bakifrån. Dvs inlägg nummer 100 och nedåt. Kanske lite fusk, men med tanke på att det tidigare år spruckit vid inlägg 80 eller så, då är detta en möjlighet att klara av det hela vägen. Det skulle vara skojigt tycker jag.

- Det går mycket bättre än ifjol! Jag sätter inte lika mycket press på mig själv, och skriver mer från hjärtat. Då blev det hela plötsligt mycket enklare. Förra året hoppade jag av efter 39 dagar, men i år känner jag mig så peppad att jag tror jag kommer gå i mål. Ser fram emot ytterligare tre fjärdedelar! :)

- Inget vidare med inspirationen. Jag har författat drygt 20 förfärligt ointressanta inlägg. Till och med jag tycker de är tråkiga och det är ändå mitt liv det handlar om. :P


- Höll formen i bortåt 14 dagar, men nu blir det varannan ungefär.

- No problemas. Fast jag har ju lite fusk.... Mitt löfte när jag började i år var att bara skriva ett inlägg om dagen. Det höll ganska länge, men i dag blev det tre... Fusket är att bloggen på http://www.swl.nu/tycker/ den 4 april fyller 20 år. Förutom de första månaderna har den sedan varit daglig sedan dess. I dag är det nr 7255.

- Jag plitar också på och tycker inte att det blir särskilt intressant för någon annan än mig själv och knappt det. Fast när jag går tillbaka och tittar vad jag skriver så är livet rätt OK ändå... Ibland får det bli bara ett par rader, ibland några foton och ibland längre. Jag har inte ambitionen att följa andras bloggar, länka allting till Facebook eller hålla ett visst antal tecken. Då blir utmaningen övermäktig just denna vår. Jag har hittills klarat att fullfölja varje omgång just för att jag satt rimliga villkor för mig själv.


Märk väl: det finns inga regler, alla deltar på sina egna villkor. Ingen dömer, ingen bedömer. Vi bara delar...
Blogg100 fortsätter åtminstone till 8 juni, då alla de som skrivit sedan dag ett går i mål. De som så önskar går i mål efterhand efter det datumet.
Detta är mitt #blogg100-inlägg - dag 28

27 mars 2017

Språket ger dig världen.

Jag tycker att språk är vackert. För det är inte bara meningsbyggnaden och ordbetydelsen som avgör vad du säger. Det är dessutom så många olika saker som språkets melodi, platsen, mottagaren, avsändaren, tidpunkten, ögonkontakten, sammanhanget, åhöraren och mycket mer än så.

Språket är kulturbärare. Det bevarar, försvarar, förändrar, förmedlar vår sociala grupps sätt att se på saker och sätt att betrakta andra. Språket är också avgränsande på så vis att det definierar de som finns i en grupp och de som finns utanför. Det är bland annat därför jag är glad att jag förstår och kan uttrycka mig på mer än ett enda språk. För mänskligheten är en stor grupp, aldrig avskilt i raser eller värde. Språket har vi inte visserligen inte alltid gemensamt, men för den som vill förstå andra är språket både en bro och en nyckel.


Koder är också språk

Läste nyligen en text om att det är viktigt att låta våra unga att lära sig att koda. Resonemanget följer till stora delar mitt resonemang ovan. Den som inte kan språket/koden blir lämnad utanför. Och utanför är en mindre värld. Här ett citat ur den artikeln:
"迷ってしまいました。
Det där är japanska och betyder ungefär ’jag har gått vilse’. Föreställ dig att du en dag vaknade upp i en värld där alla utom du talade japanska. Där varenda tidning, tidtabell och reklamskylt bestod av japanska tecken. Vem skulle du vara i det samhället, berövad förmågan att läsa, skriva och tala?
Det finns anledning att fundera över den frågan, eftersom vi redan lever i ett samhälle där majoriteten inte förstår språket.
Läs hela artikeln om kodspråk här (Språktidningen).

Vad jag vill säga med detta är att kunskap om språk (fast kanske än mer förmågan att behärska ett språk) är det som avgör om du förstår världen eller inte. Så. Vad förstår du?

#Blogg100 - dag 27

26 mars 2017

Söndagsporträtt: Med viss tvekan.

Hesitant smile, gatuporträtt, Amsterdam 2015
Hesitant smile
Såg henne sittandes innanför ett stor fönster i Amsterdam. Lyfte kameran och precis då såg hon mig.  #ssp

Fler av mina gatuporträtt hittar du här (klicka). Kommentera gärna...
#Sundaystreetportrait 


#blogg100 - dag 26

25 mars 2017

Våffla och vår fru.

Heter det Vårfrudagen eller våffeldagen och vad kom först?
25 mars är traditionellt en kristen högtid, som vi numera omvandlat till något så sekulariserat som att äta en våffla.

I kristna länder har denna dag firats i alla fall sedan någon gång på 600-talet, bland annat för att hylla jungfru Maria, Jesus moder. Degen infaller alltid  nio månader före juldagen - den dag då Jesus enligt bibeln ska ha fötts.
Läs mer om Våffel-frun här (klicka). Och än mer om denna dag kan du läsa om hos Nordiska museet (där jag också hämtar förklaringen med detta om våffeldag och vårdfrudagen...):
"Språkligt sett har ordet ”vårfrudag” ombildats till ”våffeldag”. Våfflor har medeltida anor, men då gjordes de ytterst sällan av vitt mjöl utan likheten syftar mer till brödets form. Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal."


24 mars 2017

Människor syns.

Hur är vi? Vad gör vi? Vart är vi på väg?
Dessa frågor och en rad andra är de som gatufotografer som jag ställer varje dag. Ibland har vi svaret, oftast inte. 

Men. Att bara dokumentera människor gör att det förhoppningsvis blir ett tidsdokument som om några år säger något om tiden som vi nu lever i.

Vill du se mer av mitt gatufotande finns jag dels på min egen gatufoto-blogg (klicka), dels på både Instagram och på Twitter. Dessutom hittar du en hel del av bilder på ett Flickrkonto och på specialsidan Portfoliobox...

#blogg100 - dag 24

23 mars 2017

Ssssss. Fler blir mer?

Plural-s är fult, tycker jag. Det vill säga att använda engelsk språknorm i svenskt sammanhang (policyer är korrekt, inte policys). 
Men eftersom språkbruket förändras och förnyas är det kanske ändå inte oväntat att plural-s nu anses mer eller mindre ok. Det är till och med så att de svenska skrivreglerna ändras.

Det är Språkrådet som snart kommer ut med ny upplaga av Svenska skrivregler. I en nyhet från SRs Vetenskapsradion går det bland annat att läsa:
"... Ola Karlsson på Språkrådet tar ordet story som exempel:
– Där tror jag många tycker att "storyer" blir knöligt. Då är det naturligt med ett plural-s. Man märker också att vi ofta tar s-et direkt på grundordet, så vi följer inte alltid engelskan utan använder det på ett eget sätt många gånger, säger han. ..."
Läs och lyssna om förändringen genom att klicka här.
#blogg100 - dag 23

22 mars 2017

Tre travestier.

I förelse
 Frågan min är mycket enkel. Känner du igen förlagorna? Du kanske till och med vet vilka författarna är. Hur som helst är de alla tre viktiga bitar i mitt textliv. Kanske för dig också?

Svaret kommer i morgon.
Smartphonebarn

Villajorden
Travesti. En omgörning av en i annat sammanhang känd text, bok, fras eller liknande. Ordet travesti kommer från franskans travestir med betydelsen förklä sig, franska ordet kommer i sin tur från latinets trans- (över, bortom) och vestis (klädsel).

#blogg100 - dag 22


23/3, svaren:
Jo, naturligtvis Karin Boye, Nils Ferlin och Evert Taube.

Alla rockar olika.

igår, 21/3

idag, 22/3
Igår var det #rockasockorna -dagen. Jag ville bara nämna att det går bra att stå upp för det olika VARJE dag.

För att bara säga: ja,
olika är faktiskt lika bra
Oavsett dan det är idag
Vi rockar olika varje dag!

 #blogg100 - dag 22

20 mars 2017

Ljusare tider.


Ljuset tar över

Vårdagsjämning 2017. Klockan 11:29.

#blogg100 - dag 20b

Rocka sockarna!

I morgon ska du låta dina sockor tala! En färgglatt randig och en illgrön? Eller en rutig och en gulsvart? Spelar ingen roll, bara du medvetet gör valet att låta olika vara bra. För det är det morgondagen handlar om - att låta olika vara lika bra.

"Rocka sockorna" eller "Rock your socks" är en internationell manifestation för alla de som har downs syndrom, fast egentligen är det en dag för alla oss som känner oss olika och tycker att det borde få vara ok. I morgon låter vi fötterna tala. Ok?

Kolla gärna in sidan på Facebook, eller varför inte en internationell sida (på engelska) för denna dag.

Och så har det ju gjorts en musikvideo dagen till ära.

#blogg100 - dag 20

18 mars 2017

Lördagsleenden.

En del tror att reklamfolk gör väl många missar. Fast i sanningens namn är det då läge att påpeka att de medvetna missarna är betydligt fler än de omedvetna.
För inget gör väl en marknadsförare så glad som när alla pratar om reklamen - OAVSETT varför snacket går.
Nothing sucks like Electrolux
Skärmdump SvD

Klickar du här kommer du till en rolig sida på Svenska Dagbladets näringslivsavdelning. Det handlar om äldre reklam, som kanske inte idag är helt politiskt korrekt idag. Om de ens var det då.

#blogg100 - dag 18b

Att berätta din historia.

Att skriva är att berätta. Ibland en enkel text med enkelt syfte, ibland en betydligt mer komplicerad historia. Så hur gör en egentligen?

Här en just beskrivning av hur du kan tänka inför skapandet av en historia, introducerad av en av Pixars regissörer (som bland annat gjort Monsters Inc). Klicka och titta, inte så långt.

Roligt att han betonar att alltid ha med en liten bit av sig själv i allt berättande. För det gör du väl?

Behöver du själv hjälp, inspiration eller stöd i historieberättandet? Klicka här.
#blogg100 - dag 18

17 mars 2017

B om mer.

Fredagen ska vara lätt och underhållande, men inte helt utan utmaningar? Så ta tre ord och se vad som finns me i dem. Då blir detta #merord.

Bara börja bemästra b. Blir bara bra, bedyrar basen.  

Barkass. Dålig storbåt, tillverkad av näver. Det går mot nakenfest, sa medhjälparen.

Bett. En still bön om bättre tänder, som tar bra redan vid första tuggan.

Bråd. Snabba slutsatser om brott? Eller bara ett grovt tips från högst åklagaren.

Blogg100 - dag 17

16 mars 2017

Hans Roslings tankar.

Skärmdump www.bbc.com/
Ibland måste en lyssna på andra, för att se till att det egna perspektivet inte stagnerar eller förminskas. En som jag saknar bland vår tid bästa tänkare/pedagoger i detta avseende är Hans Rosling. Nu har BBC gjort ett sista radioreportage och sammanställning av fem nyckelidéer om befolkningsutvecklingen och framtiden.

I serien Economic Tectonics har programmet Demographics  just publicerats. I det kan kan du lyssna på bland annat Hans idéer om hur denna förändring påverkar vår framtid.

Hans Rosling hade en annan syn på migration, där det knappast är ett hot, utan snarare en grund för ekonomisk tillväxt. Och han såg att födelsetalet i ett land visar hur landets ekonomiska utveckling blir.


Till exempel:
"First, I see decent life coming and I see children born-per-woman drop. I see the two-child family, and I see the economic growth starting in Vietnam, in Thailand… not only in China. And this change is coming, so if you want to know where to invest in Africa go and look at demographics. Governments can't run bedrooms. Bedrooms run the world."

Du kan läsa en introduktion till programmet hos BBC här (klicka)
Själva programmet finns här (klicka).

#blogg100 - dag 16b

Tre förvirrande ord.

Vissa ord funderar jag en hel del över. Hur kom de egentligen till och varför går de runt bland olika språk och varför just detta ord och inget annat. Tre av dessa förvånande ord är hampa, fönster och hångla.

Hampa. Eller att ta någon i hampan. Hampa är en kulturväxt, nära släkt med cannabisplantan. Eftersom vissa rep tillverkades av den finns namnet också på just grova rep.
Ordet fanns redan i fornsvenskan, oftast som hamp. Det motsvaras av medeltyskans hennep (dagens tyska hanf) och engelskans hemp. Troligtvis ett östeuropeisk ursprung.
Att ta någon i hampan. Att ta ta i någon, mer eller mindre i överförd betydelse. Genom tiderna har just rep och hår ofta likställts. Troligtvis är detta förklaring till att uttrycket ursprungligen betyder att ta tag någon i håret.

Fönster. Från latinets fenestra (känner vi fransktalande igen, i ordet fenêtre). Märkligt är dock att det från början fanns ett annat fornnordiskt ord för detta, som vi endast delvis använder - vindöga. Ordet finns kvar i norskan och engelskan (window), men ersattes i svenskan av fönster redan under fornsvenskans tid med fynster (ibland finsler). Idag betyder vindöga på svenska den punkt i omgivningen som vinden kommer från.

Hångla. Ett dialektalt ord som etablerat sig i nationalspråket. Från början troligtvis hangla (jämför med ordet hanka), med betydelse hängsjuk (även att dröja, långsam). Nuvarande betydelse kommer antagligen i och med en glidning i betydelsen från begynnelsens att vara efterhängsen via att hänga på någon till att kurtiseraSedan har värdebetydelsen förändrats och för många är ordet idag lagom vulgärt. 
Vill du läsa mer om detta fascinerande ord ger jag en annan möjlig betydelse till ortsnamnet Hånger i detta inlägg.

#blogg100 - dag 16

15 mars 2017

Omedveten kunskap.

Ibland behövs kunskap i pedagogiken, inte bara i kunskap eller fakta i sig. För det är i hur lätt det är att omsätta sin egen kunskap som ett av de största hindren att ta till sig kunskap finns. Idag om de fyra kompetensstegen, som vi alla finns i. Vet du vilket som är det svåraste?

Omedveten inkompetens. Det första steget på kompetenstrappan. Där du gör saker utan att du fördjupat i hur eller varför, när du till exempel åker skidor, springer, skriver, pratar i radio eller liknande, utan kunskap. Och du har då inte heller vetskap/kännedom om denna inkompetens.

Medveten inkompetens. En dag blir du plötsligt medveten om det du gör, kanske åker du skidor och ser någon annan som gör det så mycket bättre. Detta kunskapssteg är när du medvetet är okunnig. Du känner och förstår att det går att lära sig något så mycket bättre. 

Medveten kompetens. Detta är det jobbigaste av kompetensstegen, när du gått en kurs eller liknande och försöker tillämpa din kunskap. Kunskapen är inte automatiserad i dig, så du måste tänka på varje steg och därför misslyckas du ofta. Att du samtidigt är medveten om alla dina misstag gör inte saken enklare, snarare jobbigt. För att komma förbi detta steg måste du träna. Träna på att göra det många gånger och så en dag...

Omedveten kompetens. Det som varje idrottare eller militär kallar för sitt kroppsminne. Eller ja, den termen går att överföra på allt. När den som skriver inte behöver titta på tangenterna hela tiden, utan det går automatiskt. Om du kan cykla är du oftast i detta skede. Du behöver inte tänka på hur du gör och kan därför cykla och kanske se dig omkring samtidigt?  Då är du omedveten, men samtidigt kompetent.

Jag har för ganska länge sedan skrivit om detta just i sportsammanhang och då om den numera "pensionerade" friidrottsstjärnan Sanna Kallur. Du kan läsa mer om hur den omedvetna kompetensen är viktigt för idrottstjärnor här (klicka).

Blogg 100 - dag 15

14 mars 2017

Gamla sköna invektiv.

Bara att jag kallar dem invektiv gör att jag känner mig gammal. Att sedan ta dessa ord i min mun gör inte det hela bättre. Men dessa ord har jag alla hört användas i levande språk, om än för en tid sedan. Idag är de dock alla förlegade. Eller hur?


Invektiv. Förolämpningar, ord av nedlåtande karaktär. Det kan vara svärord. Eller bara förminskande i största allmänhet. Skällsord är kanske den bästa översättningen. Ordet invektiv kommer från medeltida latinets invectiva, med betydelse oförskämd eller missbrukande ord. latinets ordstam invehere- kan betyda attack eller anfall.

Än värre var det med så gamla förolämpningar att ingen idag riktigt minns dem. Vad sägs om dessa från 1600-talets Sverige: Ballskräppa, Gillbertil, Snorslev.
Mer om dessa gamla godingar kan du läsa på denna sida (klicka).

#blogg100 - dag 14

13 mars 2017

Varifrån kunskapen kommer.

Idag. För första gången är det Källkritikens Dag. Och, må jag säga, aldrig har väl källkritiken behövts mer.

Källkritik. Ett till stora delar vetenskapligt sätt att förhålla sig till den fakta som presenteras. 
Med kunskap om vem eller vad som är källan och att i de allra flesta fall kunna verifiera faktan genom att korskontrollera den genom fler oberoende källor. Viktigt är också att ha så få andra- och tredjehandskällor som möjlig, och istället ta reda på fakta som kommer direkt från den ursprungliga källan.

Journalisten om Källkritikens dag
Idag hålls i Stockholm ett arrangemang för att öka kunskapen kring kunskap, källkritik och information. I dagens Journalisten går det att läsa en intressant intervju med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck i Göteborg. Citat:
"– Det första man ska göra är att hålla en viss kritisk distans till uppgifterna. Man bör varken förkasta eller köpa någonting rakt av, innan man kontrollerat fakta. Ju mer märkligt, uppseendeväckande eller upprörande någonting är, desto större skäl finns det att kontrollera mot andra informationskällor."

Läs hela artikeln här (klicka).

Arrangemang i Stockholm
Det är tidningen Metros "Viralgranskaren" som instiftat dagen. Och den hålls i år för första (men förhoppningsvis inte för sista) gången. Är du i Stockholm är det Kulturhuset det händer. Här en länk från första delen av samtalen där (klicka).

#blogg100 - dag 13b

Vackra ord: Empati.

(En två år gammal repris, väl värd att åter lyfta.)
Vackert ord, som verkar behövas mer än någonsin. #vackra ord.

Förmåga till inlevelse i andra människors känslor och känsloliv.
Lite märklig tysk bakgrund, eftersom idén bakom begreppet först myntades av tyske filosofen Rudolf Lotze. På tyska först einfühlung, som lättast översätts med svenska ordet inkännande). För att få ett mer "vetenskapligt" ord skapades en av grekiskans em-, som betyder in och pathos som betyder känsla.

Detta och fler vackra ord hittar du på denna sida.
Det är ju inte bara på svenska vackra ord finns. Tillåt mig att rekommendera en äldre bloggs sida, med flera kommentarer om vilka ord som folk gillar på andra språk...


#blogg100 - dag 018 

Fult att röka.

Världens fulaste färgJa, detta inlägg handlar faktisk mer om kommunikation än rökning, trots rubrikens antydan. För nu är det flera länder som planerar att använda färg för att få folk att avstå att röka. Fula färger...

I Australien har myndigheterna låtit en firma göra en omfattande analys av vilken färg som är världens fulaste. Och svaret är Pantone 448C (Drab dark brown eller opaque couché - se illustration ovan). Sedan lät de stifta en lag om att all tobaksförpackning måste vara i den färgen.

Nu har andra länder sett de rätt goda följderna av detta agerande och väljer gå en liknande väg. Bland de länderna finns Storbritannien, Irland och Frankrike, där lagen snart föreskriver att tobaksförpackningar måste ha en uniformt utseende.

Så frågan är fortfarande (om än på mer än ett sätt): Är det fult att röka?
Och när följer Sverige efter?

Läs mer om detta i denna engelska artikel hos Time magazine (klicka).
#blogg100 - dag 13


12 mars 2017

Längtan till Chicago.

Om allt vill sig väl är jag i Chicago några dagar i juli. Tillsammans med ett tiotal andra gatufotograf-fantaster ska vi fota några dagar i denna stad, full av underbara scenerier för just gatufotografi.

Återigen är det min vän, kanonduktige gatufotografen Mats Alfredsson som bjuder in till en avancerad photowalk i Windy City. För mig passar det extra bra eftersom min amerikanska familj bor i Indianapolis.

Fota i storstäder lockar
Vi har vid det här laget klarat av London, Berlin, Amsterdam och Lissabon. Men hela tiden har längtan till jut Chicago vuxit sig allt större. Jag hade dock förmånen att för några få timmar gå ett varv i downtown med Mats, en söndag efter Thanksgiving för snart ett och ett halvt år sedan. Här några bilder från det, korta besöket. Kanske förstår du varför jag längtar tillbaka.
Chicago blues

Colorful crossing

Down the stairs

Standing on bridge

Entangled pair 2

#blogg100 - dag 12

11 mars 2017

Mikrokursa, vet ja!

Baskurs i gatufotografi med Gunnar och Daniel
Kommunikation är både enkelt och svårt. Ibland behövs en liten tankeställare för att få inspiration och/eller en knuff framåt. Något som gäller både för nybörjare och för de som hållit på ett slag.
Så, här ett bidrag för den bildliga kommunikationen.


Jag håller på med gatufotografi. Det tillfredställer flera saker för mig och min själ. Och så känns det som modern kommunikation, på ett delvis gammalt sätt. Med social interaktion med mera. Idag blir det därför ett tips om hur du kan bli en bättre fotograf, oavsett om det är gatufotografi eller annan typ av foto som intresserar.

Gratis är gott
Kursen är gratis och tar bara några få minuter att läsa varje dag. Den distribueras via e-post eller Messenger, bara klicka på denna text kommer du rätt
Eller - om du är otålig - finns alla delar på min gatufoto-blogg (klicka), fast då på engelska.

#blogg100 - dag 11

10 mars 2017

Att dubbelt tygla sig.

Vissa ord har trots att de ser exakt likadana ut, både olika betydelse och skilda ursprung. Det har skett en konvergens i ordet och vi har fått ett homonym. Ett sådant ord (eller två sådana ord) är tyg. Som i fartyg, seltyg, verktyg och linnetyg.

Den som har militär bakgrund vet att tyg ofta kan vara hårda. Dessa tyg kommer från fornsvenska ordet tygh, med betydelse don, anordning eller verktyg
Det andra ordet är ett teleskopord (förkortat) från gamla seltyg (som betyder tyg av vävt material). 
Därför har det märkvärdiga uppstått att tyg kan vara både hårt och mjukt.


Att tygla sig. Kommer från ridning, att tygla sin häst (dra i seltygen) är att hålla igen hästen alternativt att bromsa eller stoppa den. Uttrycket är överfört till människor (även om vi inte använder fysiska seltyg till det).

Konvergens. Ordet kommer från nylatinets convergeʹntia, som i sin tur kommer från latinets convergo, med betydelsen "löpa samman". Idag används ordet inom många olika området, till exempel fysik, dock alltid med betydelsen att flera skilda delar "kommer tillsammans".


Homonym. Homonymer är ord som stavas och uttalas likadant men som skiljer sig i betydelse/definition.

#blogg100 - dag 10

9 mars 2017

Vackra ord: Transparens.

Ett ord som vars estetik inte ligger i uttal eller konstruktion, utan snarare i dess innebörd. Transparens.

Genomsynlig och/eller genomskinlig. I överförd betydelse öppen, läsbar och synlig. Läs mer om hur jag anser att transparens behövs i ett demokratisk hänseende, genom att klicka på denna länk.
Vackra ord, transparens, Upp flyga orden
Transparens. Öppen, tydlig, synlig.


Transparens. Från medeltida latinets transparentem, presens particip av transparere "visa ljuset igenom,". Kommer från latinets trans- som betyder över, genom, bortom och parere komma i sikte, uppenbara sig."
Den överförda betydelsen "att enkelt se igenom" dök upp i engelsk skrift slutet av 1500-talet

#blogg 100 - dag 9

8 mars 2017

Behövs denna dag?

Rubriken är bara en retorisk fråga. Att en sådan ens ställs är ett gott skäl till att Internationella Kvinnodagen behövs. 

Att det inte är självklart med jämställdhet och likställdhet är skäl nog för att uppmärksamma, uppmärksamma och uppmärksamma.

I år ställer jag bara tre enkla frågor. Kan du svara rakt och sanningsenligt på dem?

Länkar som finns med på bilden som QR-koder går dels till ett tidigare inlägg jag skrivit om genus och språk, dels till statistik från SCB (statistiska Centralbyrån) om kvinnors ekonomi - publicerat sommaren 2016)

(Om du vill får du dela bilden, bara du berättar var den kommer från)
#blogg100 - dag 8

7 mars 2017

Daglig dos av Språkrådet.

Gillar fortfarande Språkrådet på Twitter hemskt mycket. Snabba, genomtänkta och vederhäftiga svar. Tänk om det bara var sånt på alla sociala medier. En utopi?


Skärmdump SAOL 13
Senast idag, en snabb uppslagsverksfråga. Är app ett ord? 
Och det är det ju numera, eftersom språkbruket gjort det till det. Och eftersom jag sitter på annan plats än ordinarie kontor (utan tillgång till senaste SAOL - Svenska akademins ordlista) blev jag osäker efter att ha slagit upp i näst senaste upplagan på nätet (upplaga 13), för där finns ju inte app som ord.


Språkrådet svarar på Twitter
Språkrådet på Twitter


Tack för ett bra arbete Språkrådet! Naturligtvis rekommenderar jag er varmt...

#blogg100 - dag 7


Kommentar 8/3:
Jag fick ju svar och det blev liksom meta-meta här:
Språkrådet om app

6 mars 2017

Den kommunikativa frågan.

Jag har tidigare skrivit om frågor som något väsentligt för alla journalister. Då handlade det om att vara en medveten utfrågare, att våga stanna i den intervjuades svar, att våga tveka och att våga ifrågasätta allt som sägs. Något som är enklare än gjort.

Nu tänker jag fördjupa mig i varför själva frågan är det viktigaste som finns inom kommunikation. Detta eftersom all kommunikation utgår från den vi just då delar utrymmet med. Och kan du inte ställa rätt fråga, fallerar kommunikationen totalt.


Först en länk till inlägget om journalistens frågor. Klicka här så kommer du dit (i ett nytt webb-fönster). Och så en klick-länk till introduktionen av det jag kallar "Ett effektivare språk"...

Jo. Det är hur bra du är på att förstå den som du kommunicerar med, som direkt avgör hur framgångsrik du blir i ert utbyte. Allt utgår från att det finns vissa saker som stänger den kommunikativa kanalen och annat som öppnar den. Det vill säga, det som gör att den andre vill delta i en kommunikation med dig eller inte. Att kunna lyssna bra på den andre är därför en grundförutsättning.

Här tre tips för att bli en bättre lyssnare, för att förstå bättre:


1. Använd tystnad. Och våga vara tyst länge. När du inte pratar lämnar du öppet för den andre att prata. När du inte pratar finns utrymme för den andre att utveckla sin tanke. När du inte pratar hör den andre sig själv säga saker. Och vill komplettera/ändra/förbättre det nyss sagda. Och du uppskattas för du tar mindre av det gemensamma utrymmet.

2. Ställa bara "öppna" frågor. Varför ställa frågor som kan besvaras med ja eller nej. Den ärligt nyfikne säger saker som; Varför? Hur då? och Vad menar du? 
Därmed öppnas kommunikationen för den andre och den både har utrymme för att utveckla sin tanke (förklara den) och 

3. Fråga, men påstå inte. Det är när du som en part i en kommunicerande par/grupp lämnar fältet öppet för tankar och känslor hos den andre som det magiska i kommunikationen sker. Men när du stänger kommunikationen genom att ta tydlig och oförsonlig ställning mot eller för något i det nyss sagda har de allra flesta en tendens att  bara tystna. För då "lyssnar du inte".

#blogg100 - dag 6

4 mars 2017

Saktmodighet fungerar.

Funderat på vem som egentligen får sagt mest, den som snackar mycket och intensivt eller den som pratar mer långsamt och eftertänksamt? Nu finns forskningen som berättar hur det troligtvis är. Och det är INTE farten som avgör detta.

Forskningsartikeln jag refererar till skrevs om först i Språktidningen, men eftersom det är mer intressant att läsa själva forskningen, länkar jag till den här (på engelska).

Sammanfattningsvis visar forskningen att:

1. En som pratar snabbare än det normala har ändå ungefär lika mycket relevant information som den som snackar långsamt (per tid).

2. Snabbpratare använder samma ord mer ofta och har en mer aktiv röst än den långsamme. Den långsammare använder fler komplexa ord och passiv meningsbyggnad. Sammantaget blir det ungefär lika mycket information på samma tid, även om strukturen och meningsbyggnaden skiljer.

Jag hittade artikeln, genom att läsa om den i Språktidningen. Där kan du läsa mer ingående om forskningen, fast på svenska.


#blogg100 - dag 4

3 mars 2017

Merstart på a.

Arbetar och sysslar med ord dagligen. En del mer roliga än andra. De allra flesta jag känner använder orden minst lika mycket, men det är meningarna, inte de enstaka orden som betyder något. Men varför inte stanna upp och se vad några ord egentligen innehåller? #merord

Och eftersom det är en nystart plockar vi fram tre a-ord. Ser även du vad de egentligen innehåller?

Abbé. Religiös gubbe som startar bokstaveringen genom att säga en bön.

Adress. Grafisk designer med "gatans" hip hop-intresse klär sig genom att satsa allt på högsta kortet.

Agent. Halvgräs med modifierad arvsmassa, som när hemlig dröm att bli ett stort talande träd.

#blogg100 - dag 3